Stripverhalen zijn voor iedereen

Ooit begonnen als simpele prenten, zijn strips vandaag de dag te vinden in alle vormen en maten. Het genre ‘stripverhaal’ is geëvolueerd tot overkoepelende term van allerlei subgenres, die allemaal op een andere manier herkenbaar zijn. Met alle verschillen die in strips voorkomen, is er voor ieder wat wils.

Franco-Belgisch

Zeer populair in Nederland is nog steeds de Franco-Belgische strip. De naam doet al vermoeden dat deze verhalen uit Frankrijk en België komen. Tekenaar Hergé, die beroemd werd met Kuifje, wordt gezien als vader van dit genre. In zijn voetsporen traden striptekenaars als Willy Vandersteen (Suske en Wiske) en Albert Uderzo (Asterix en Obelix). Andere strips in Franco-Belgische stijl zijn Robbedoes, Lucky Luke en de Smurfen.

Suske en wiske

Comic

In Amerika zijn comics de bekendste vorm van strips. Deze komen vaak maandelijks uit en zijn vaak lange vervolgverhalen. De langstlopende reeks is Action Comics, waar bijvoorbeeld Superman werd geboren. Bekende uitgevers van comics zijn DC Comics, Marvel en Dark Horse. Veelal gaan de strips over helden met superkrachten, zoals Spider-Man en Batman. De tekenaars en schrijvers van de series wisselen af, wat de reeksten vaak weer een nieuw gezicht geeft.

Action comic

Manga

Japan is de geboorteplaats van de manga. Uiteraard wordt deze van ‘achter naar voren’ gelezen. Grondlegger van de hedendaagse manga is Osama Tezuka. Zijn bekendste werk is Astro Boy. Tezuka raakte geïnspireerd door Disney en tekende voornamelijk grote kinderachtige hoofden met grote ogen, iets wat heel herkenbaar is voor manga. Zeker bij manga voor jonge kinderen zijn de ogen heel groot, omdat deze heel expressief zijn. Inmiddels raakt de westerse stripmarkt beïnvloed door de manga-stijl. Bekende manga’s zijn Dragon Ball, Naruto en Pokémon.

Dragon ball

Graphic Novel

Dat stripboeken zeker ook door volwassenen gelezen kunnen worden, wordt bevestigd door de graphic novel, of striproman. Deze stripboeken hebben een literaire vorm en vaak verhaallijnen die lastiger zijn te volgen. Meestal zijn deze dan ook voor volwassenen bedoeld. Een paar van de meest bekende zijn Watchmen van Alan Moore en Maus van Art Spiegelman.

watchmen20ad_giant

 

Reacties zijn gesloten.