Oeuvreprijs voor Nederlandse striptekenaar Willem

De Nederlandse striptekenaar Willem heeft de Grand Prix d’Angoulême gewonnen. Sinds 1974 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan een striptekenaar voor zijn hele oeuvre. Tijdens de veertigste editie van het Internationale Stripfestival was Willem de gelukkige.

Willem (Bernhard Willem Holtrop) woont al sinds 1986 in Frankrijk en is dan ook het meest bekend van zijn aandeel aan strips in het satirische weekblad Charlie Hebdo. Persbureau AFP schrijft dat de tekeningen van Willem vooral de agressieve kanten van de samenleving behelst. Naast strips maakt willem ook illustraties, tekenfilms en documentaires. Onderwerpen zijn ook divers. Alles komt voorbij, van politiek tot genocide en van seksualiteit tot oorlog.

Willem was niet de enige die een prijs kreeg uitgereikt. Bij jubileumedities wordt ook een speciale prijs uitgereikt. Dit keer ging die naar Akira Toriyma voor zijn levenslange toewijding aan het stripverhaal. De 57-jarige Japanner is verantwoordelijk voor en het meest bekend van Dragon Ball, de manga die over de hele wereld het best verkocht. Naar schatting waren dat er ongeveer 230 miljoen.

Oeuvre prijs Willem

Reacties zijn gesloten.