De geschiedenis van de Nederlandse strip

Het lijkt misschien iets van de jaren, met al die populaire verfilmingen zoals The Avengers en Spider-Man, maar stripboeken gaan al enkele eeuwen mee. Iedereen die niet kon lezen, moest het doen met het beeldverhaal. Inmiddels zijn vooral Amerikaanse comics populair, maar ook de Nederlandse strip gaat al een hele tijd met succes mee. Of het nou FC Knudde, Olivier B. Bommel of Jan, Jans en de kinderen is, iedereen is er wel bekend mee.

Het eerste beeldverhaal dat is gevonden, stamt al uit de vijftiende eeuw. In twaalf prenten wordt verteld hoe de Heilige Erasmus werd doodgemarteld. Een eeuw later zijn de plaatjes vooral volksprenten die aan huis werden verkocht. Vaak waren er gebeurtenissen uit de kerk te zien, maar ook fabels, sprookjes en geschiedenis kwamen aan de orde.

Het eerste stripboek dat in Nederland verscheen, was Meneer Prikkebeen in het midden van de negentiende eeuw. Met plaatjes en daaronder tekst. Dit boek kwam uit het buitenland. Het eerste stripboek van Nederlandse makelij is waarschijnlijk ‘De toekomststaat’ van korporaal Achilles uit 1891. Strips werden in die tijd nog niet veel gemaakt.

meneer prikkebeen

In Amerika werden begin 1900 vaak strips in de krant geplaatst, bedoeld om lezers te trekken. In Nederland was De Telegraaf de eerste krant die in 1921 een strip plaatste. Overgenomen uit de ‘London Evening News’ kwam een stripverhaal over Jopie Slim en een varken genaamd Dikkie Bigmans. Het werd een succes en andere kranten begonnen ook strips te plaatsen. Tegenwoordig vind je ze in bijna alle kranten wel terug. In 1922 kwam het eerste stripblad uit, genaamd Het Dubbeltje.

Het dubbeltje

In de jaren vijftig kwamen de eerste comic-strips. Zwart-witstrips in tijdschriften. De Bommelstrip en Kapitein Rob bijvoorbeeld. In 1952 kwam de Donald Duck uit in Nederland, een weekblad dat meteen heel populair was, en dat bleef tot op de dag van vandaag.

De waardering voor strips blijft de jaren erna groeien. In Amerika is pop-art populair, een stroming in de beeldende kunst die we vooral van Andy Warhol kennen. De aandacht wordt op het stripverhaal gelegd. De laatste jaren zijn strips vooral in trek vanwege de vele verfilmingen. Veel comics van stripuitgever Marvel en DC Comics worden verfilmd, zoals The Avengers, Spider-man en Batman.

Reacties zijn gesloten.